online stoffen kopen (in Dutch)

Online stoffen kopen
Online stoffen kopen kan voor verrassingen zorgen, omdat je de stof niet in het echt hebt kunnen zien.
Tip: Google de naam van de stof eens in Google Afbeeldingen of in Etsy (selecteer eerst 'Handgemaakt'). Je vindt dan wel eens afbeeldingen van de stof verwerkt in een kledingstuk of een tas; zo krijg je een beter beeld van de afmetingen van de print, de mogelijkheden, en eventuele leuke combinaties met andere stoffen.
Enkele Belgische en Nederlandse online stoffenwinkels waarmee ik goede ervaringen had:
De Stoffenkamer
- Juffertje Uil
- Koning Uil
Noeks
Van Marieke
Buitenlandse stoffenwinkels waarmee ik goede ervaringen had:
Alewives (VS)
- BeeYourself Fabrics (VS)
- ByWater Fabrics (VS)
- CedarHouseFabrics (VS)
Charm Stitch (VS)
DryGoodsDesign (VS)
Fabric Tales (Japan; zeer lage verzendingskosten!)
Hawthorne Threads (VS)
KallastiQuilts (Canada; Japanse stoffen)
Kicoli (Japan)
- LiMaSews (VS)
Miss Matatabi (Japan)
SewFreshFabrics (VS)
- Sew Mama Sew! (VS)
Stoffen kopen buiten de EU
Amerikaanse sites hebben vaak heel straffe prijzen. Dezelfde stof van Amy Butler of Robert Kaufman die in België of Nederland gauw 16 euro kost, vind je daar vaak voor circa 10 dollar (7 à 8 euro). Addertjes onder het gras:
- verzendingskosten: reken meestal minimum 16 dollar voor  een pakketje uit de VS, zelfs al gaat het maar om een halve yard. Hawthorne Threads en Cotton Blossom Farm zijn twee van de weinige sites die minder aanrekenen voor kleine pakketjes.
- douanekosten etc: onder de 22 euro (= waarde pakket, excl. verzendingskosten) moet je in België geen douanekosten of accijnzen betalen. Daarboven wél. Grote hoeveelheden aankopen om de verzendingskosten te drukken heeft dus weinig zin. Meer info op http://fiscus.fgov.be/interfdanl/nl/citizens/pakket.htm
Tips:
- Hou de kortingen goed in het oog. Van afgeprijsde stoffen kan je vaak heel wat yards kopen voor je aan 22 euro zit. De schitterende blog TrueUp geeft wekelijks een overzicht van acties en solden in online stoffenwinkels. Op CyberMonday geven Amerikaanse online shops vaak grote kortingen - in 2012 valt deze dag op 26 november. Vraag wel best expliciet aan de verkoper om zeker de waarde NA afprijzing op het pakketje te zetten, en niet naar boven af te ronden.
- Op Etsy zijn de verzendingskosten naar Europa vaak véél lager. Kijk bijvoorbeeld eens wat de Japanse stoffenspecialiste Miss Matatabi (Kokka, Nani Iro, ...) aanrekent voor een verzending naar Europa. Sommige kleinere Etsy winkels zetten overigens wel eens "per ongeluk" (ja, dat staat tussen aanhalingstekens) een te lage waarde op het pakketje, waardoor de klant geen douanekosten moet betalen.
- Als je voor meer dan 22 euro koopt, kijk dan goed na hoe de stof verzonden wordt. Koerierdiensten zoals UPS, FedEx en Taxipost rekenen vaak torenhoge aanbiedingskosten aan. Verwar UPS overigens niet met USPS. Die laatste is de gewone Amerikaanse post (United States Postal Service), geen koerierdienst.
- Amerikaanse sites rekenen in (halve) yards en fat quarters. Een yard is 91.44 cm; een fat quarter is een kwart van een kwart yard, dus van 46.7 op 55.9 cm; een fat eight meet 46.7 op 27.9. Een inch-cm converter kan van pas komen.

4 comments:

 1. Beste,

  bedankt voor de tips. Ik heb voor de naailes tricotstof nodig, maar ik zie dit nergens tussen staan. Hoe kan je dit in het Engels zoeken? Is dit organic coton?

  Alvast bedankt

  Hanne

  ReplyDelete
 2. Hoi Hanne, meestal wordt naar tricot verwezen als 'knit fabric' of meer specifiek naar subtypes zoalsk jersey of interlock.

  ReplyDelete
 3. Zijn de stoffen van Amy Butler alleen te verkrijgen in halve of hele yards? En niet zoals hier in NL in hele strekende meters. Ik vind de quilt stoffen verhoudingsgewijs nogal prijzig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat hangt puur van de winkel af. Fabricworm verkoopt per halve yard, de meeste winkels per kwartyard. Maar bij Hawthorne Threads bijvoorbeeld, kan je per 1/8 yard kopen; dat is niet veel meer dan 10 cm. Bij kleine Etsyshops kan je via een berichtje ('convo') aan de verkoper ook een heel precieze hoeveelheid aanvragen.
   En quiltstoffen zijn inderdaad niet goedkoop. Maar ze zijn hun geld meestal wel waard vind ik!

   Delete